Ιερός Ναός Της Του Θεού Σοφίας

intheousofias

Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών

taxiarxes

H Ιερά μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης και σε υψόμετρο 150 περίπου μέτρων. Η ιστορία της Μονής μας είναι άγνωστη, αφού δεν έχουν σωθεί πηγές από τη μακρά   ιστορική της διαδρομή. Το μοναστήρι φαίνεται ότι γνώρισε ακμή τον 19ο αιώνα, ενώ στις αρχές του   20ου αιώνα ο Μητροπολίτης Ξάνθης Ιωακείμ Σγουρός κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την ανοικοδόμησή του. Σήμερα, στη Μονή, που είναι ανδρώα, στεγάζεται η Εκκλησιαστική Σχολή Ξάνθης

Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελίωτισσας

panagia_arxageliotissa

Η Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας βρίσκεται βορειοανατολικά της Ξάνθης και σε υψόμετρο 160 μέτρων. Στη σημερινή της μορφή η Μονή ανοικοδομήθηκε γύρω στο 1840 από το Μητροπολίτη Ξάνθης Ευγένιο (1831-1848).

Οι δαπάνες καλύφθηκαν από χρήματα που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι με εράνους. Σημαντική υπήρξε η οικονομική υποστήριξη των καπνεμπόρων της Ξάνθης. Το 1913, κατά την Πρώτη Βουλγαρική Κατοχή, τα κειμήλια της Μονής αφαιρέθηκαν και μεταφέρθηκαν στη Σόφια. Σήμερα, η Μονή είναι ανδρώα και στην ανατολική της πτέρυγα στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητροπόλεως Ξάνθης.

Δείτε όλους τους ναούς και τις Ι. Μονές της Ξάνθης