Στενά του Νέστου

Ο ποταμός Νέστος, το φυσικό σύνορο των νομών Καβάλας και Ξάνθης, σχηματίζει στο μακρύ του ταξίδι τοπία μοναδικής ομορφιάς με πλούσια δάση, σπάνιους υδροβιότοπους και εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Μια φλέβα ζωής, φιλοξενεί ένα ευαίσθητο οικοσύστημα γεγονός που τον κατατάσσει ανάμεσα στους πέντε σημαντικότερους βιότοπους της Ευρώπης. Αναμφίβολα, το καλύτερο κομμάτι του ποταμού είναι τα Στενά του Νέστου, επονομαζόμενα και Θρακικά Τέμπη. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης, ένας βοτανικός κήπος έκτασης 23.800 στρεμμάτων, που έχει απόλυτα δικαιολογημένα χαρακτηρισθεί ως «Αισθητικό Δάσος».

Μερικές φορές ο παράδεισος βρίσκεται τόσο κοντά μας, συγκεκριμένα 12 μόλις χλμ. από την όμορφη πόλη της Ξάνθης. Από εδώ ξεκινάει το ταξίδι για τα Στενά του Νέστου, μια υπερπαραγωγή της φύσης, ανάμεσα στο χωριό Τοξότες και τη Σταυρούπολη. Μια «εκκωφαντική σιωπή» μας υποδέχεται στα Στενά, λες και κάποια αόρατη ηχομονωτική ασπίδα έχει θωρακίσει την περιοχή.

Η ηρεμία αυτή, σε πλήρη αρμονία με το απέραντο φυσικό κάλλος, πραγματικά μας καθηλώνει.Ο ταξιδευτής της Ροδόπης κυλά νωχελικά ζωγραφίζοντας στο διάβα του υδάτινους μαιάνδρους. Δεξιά κι αριστερά, απόκρημνες πλαγιές βυθίζονται στα νερά του μια σιδηροδρομική γραμμή φανερώνεται και χάνεται στα έγκατα της γης ακολουθώντας, σαν μαγεμένη κι αυτή, τη ροή του ποταμού.

ÌÁÉÁÍÄÑÏÉ ÍÅÓÔÏÕ

Λίγο ψηλότερα από τις γραμμές ένα μονοπάτι λαξευμένο στα βράχια διασχίζει ένα από τα εντυπωσιακότερα παραποτάμια δάση της χώρας μας. Η φύση μας προκαλεί να την εξερευνήσουμε με όλους τους τρόπους κι εδώ σίγουρα υπάρχουν πολλοί. Στη περιοχή πραγματοποιούνται πολλά οργανωμένα προγράμματα εναλλακτικού τουρισμού με κυριότερα την πεζοπορία, την κατάβαση του ποταμού με κανό καγιάκ, την ιππασία, την ορεινή ποδηλασία, την παρατήρηση πουλιών, την περιήγηση με οχήματα 4Χ4.

delta_nestos600_125265_1F2EJ3

Η διάσχιση των Στενών του Νέστου από Τοξότες προς Σταυρούπολη (και αντίστροφα) αποτελεί μια από τις ωραιότερες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας. Από το χωριό Γαλάνη(σε μικρή απόσταση από τους Τοξότες)) ξεκινά ένα παρακλάδι του διεθνούς ορειβατικού μονοπατιού Ε6. Το καλά συντηρημένο μονοπάτι στην αρχή του είναι πετρόχτιστο, φτιαγμένο από τους εργάτες που εργάζονταν για την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής. Ακολουθεί την ανατολική όχθη του Νέστου περνά από το Κρωμνικό, τα Λιβερά και καταλήγει στη Σταυρούπολη.

Η πεζοπορία – χωρίς ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας – διαρκεί 7-8 ώρες.Τον κόπο σας θα ανταμείψει και με το παραπάνω η πλούσια βλάστηση από ιτιές, πλατάνια, κέδρους, αγριοπασχαλιές, μυριάδες αγριολούλουδα, ορχιδέες και αναρριχώμενα φυτά. Τη πορεία σας θα συντροφέψουν σπάνια πουλιά όπως ερωδιοί, αετοί και γύπες αλλά και άγρια άλογα που βόσκουν ελεύθερα στις περιοχές των Λιβερών και του Κρωμνικού. Δροσερές πηγές και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι αναψυχής θα ξεκουράσουν τα βήματά σας.Το ποτάμι, όμως, για να το νιώσεις πραγματικά πρέπει να το κατέβεις! Οι διαδρομές Πλατανόβρυση – Ξάγναντο – Σταυρούπολη και Σταυρούπολη – Λιβερά – Γαλάνη θα σας αποκαλύψουν όλο το μεγαλείο των Στενών.

stena-nestos-1

Οι διοργανωτές θα σας προμηθεύσουν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και ο επαγγελματίας συνοδός θα σας οδηγήσει με ασφάλεια στον προορισμό σας.Αν η δράση δεν είναι το φόρτε σας ,υπάρχει και η ξεκούραστη επιλογή του τρένου με αφετηρία τη Σταυρούπολη και προορισμό τους Τοξότες.

Πιάστε θέση δίπλα στο παράθυρο και αιχμαλωτίστε εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς καθώς το τρένο τρυπώνει στα σπλάχνα των βράχων μπαινοβγαίνοντας σε δεκάδες τούνελ, χώνεται στη πυκνή παρυδάτια βλάστηση σύριζα στο ποτάμι, παρακολουθεί το ατελείωτο παιχνίδι του Νέστου με τα βράχια, τα δέντρα και τις αμμουδιές.

Πως θα φτάσετε ως εδώ

Αεροπορικώς(από Χρυσούπολη Καβάλας ή Αλεξανδρούπολη).

Οδικώς (η Ξάνθη απέχει από την Θεσσαλονίκη 212 χλμ. και από την Αθήνα 735 χλμ.).

Σιδηροδρομικώς (από Θεσσαλονίκη ή Αλεξανδρούπολη).